Anisia Savić – humanost kao zvezda vodilja

Anisia Savić

Neosporni talenat, avanturistički duh, pregršt interesovanja, a pre svega humanost krase mladu Anisiu Savić, učenicu III razreda XIII beogradske gimnazije i ponosnu vlasnicu dve medalje sa internacionalnih takmičenja u 2020. godini.

U prethodnoj godini, Anisia se istakla u oblasti Life Science (životne nauke) osvajanjem srebrne medalje na Internacionalnom takmičenju istraživačkih radova mladih naučnika (IRCYS) u Indoneziji kao i bronzane medalje na Internacionalnom naučnom sajmu – takmičenju istraživačkih radova (I-FEST) u Tunisu. Oba puta, Anisia je branila naučni rad na temu “Uticaj vodenog ekstrakta ploda Aronia melanocarpa na antibakterijske funkcije makrofaga”.

Šta za nju predstavlja nagrada Fondacije, kako povezuje nauku i umetnost,  koji su joj motivi, želje i planovi, kakva su joj iskustva sa takmičenja kao i kako ne zapostavlja sva interesovanja multitalentovana Anisia, otkrijte u inspirativnom intervjuu.

,,Ovakve nagrade su ono što pokreće mlade ljude. Podstiču nas da unapređujemo nauku na našim prostorima i da ostanemo u Srbiji.”

Na samom početku, Anisia nas je upoznala bolje sa svojim interesovanjima, kvalitetima i oblastima nauke koje je zanimaju.

Anisia: Oduvek me je fasciniralo i zanimalo zašto postojimo i kako svi organizmi funkcionišu. Odatle i najveća ljubav prema biologiji i hemiji. Po prirodi sam jako radoznala osoba, stoga me je i nauka kao takva privukla jer u njoj mogu da nađem odgovore na sve što me zanima. Jako sam uporna, istrajna, ambiciozna, a pomalo i tvrdoglava osoba i nikad ne odustajem od svojih snova. Avanturističkog sam duha, a bavljenje naukom definitivno jeste jedna uzbudljiva avantura!

Kako ste odlučili da se bavite baš oblastima koje ste naveli? Šta biste istakli da je najzanimljivije u tim oblastima?

Biologija i hemija su nauke koje su međusobno veoma povezane. Privuklo me je to što u ovim naukama leže objašnjenja o živom svetu koji nas okružuje, kako i zašto on postoji. Ono što je posebno zanimljivo u biologiji je sam čovek i njegovo funkcionisanje. Ova nauka pruža odgovore na razna pitanja – zašto dišem, zašto je važno da se bavim sportom ili da jedem zdravu hranu? Odabrala sam da radim istraživačke radove iz ovih oblasti jer bih želela da se bavim nečim što će produžiti ljudski život. Ono čime su me ove nauke dodatno privukle je to što se uvek nešto novo otkriva, stalno se odbacuju stare hipoteze i postavljaju neke nove. Mnogo toga već znamo, ali ima puno stvari koje tek mogu da se otkriju!

Jako interesantna tema istraživačkog rada kojom ste se predstavljali na takmičenjima u prethodnoj godini. Zašto ste odabrali baš “Uticaj vodenog ekstrakta ploda Aronia melanocarpa na antibakterijske funkcije makrofaga”?

Opšte je poznato da je aronija dobra i korisna biljka. Želela sam da proverim da li su sve te tvrdnje i naučno potkrepljene. Istraživala sam da li ekstrakt soka od Aronije utiče na funkcije makrogafa. Čitala sam naučne radove na temu uticaja aronije na kardiovaskularni i sistem za varenje, ali nigde nisam naišla na istraživanja uticaja na imuni sistem. To me je podstaklo da ispitam uticaj na ćelije imunog sistema.

Na koji način kroz Vaš razvoj i budući rad možete unaprediti određenu oblast nauke ili okruženje? Na koji način biste voleli da date svoj doprinos ili promenite svet?

To je upravo jedan od mojih najvećih ciljeva – promeniti svet i dati doprinos čovečanstvu. Pre svega, volela bih da to bude iz oblasti nečega jako vezanog za čoveka, kao što je otkrivanje nekog leka ili generalno nečega što će ljudima da spasi život ili ga olakša. Život je jako dragocena i neobična pojava. Želim da se bavim ovim oblastima jer smatram da je jako velika stvar spasiti nekome život. Takođe, svoj doprinos želim da dam i kroz rad sa mladim ljudima, da ih uvedem u taj spektakularan svet nauke.

Na koji način bavljenje naučno-istraživačkim radom ili oblastima kojima se Vi bavite pomaže mladoj osobi da se razvija i otkriva svoje potencijale? Kako je Vama pomoglo i koliko Vam je značilo?

Bavljenje istraživačkim radom otvara mladima jedan potpuno novi svet nauke i kroz to se otkriva drugačiji način razmišljanja. Rađa se želja za znanjem i otkrivanjem nečeg novog i još uvek nepoznatog. Rano sam počela time da se bavim i uvidela sam da je to tačno ono što ja želim da radim. Takav način rada i razmišljanjima pomogao mi je u raznim drugim oblastima i situacijama.

Šta je Vaš izvor motivacije i inspiracije?

Ono što je definitivno moja neiscrpna motivacija za sve što radim je ljubav. Uvek radim ono što volim i maksimalno sam posvećena tome. Verujem u svoje snove i želim da jednog dana nekim svojim pronalaskom spasim nečiji život. To je ono što me uvek inspiriše da se trudim još više.

,,Ne možemo samo čekati da nam nešto padne sa neba. Treba sami da tragamo, makar i dugo, ali da pronađemo ono što nas ispunjava.”

Koja su najvažnija iskustva koja nosite sa učešća na međunarodnim takmičenjima?

Međunarodna takmičenja imaju tu otežavajuću okolnost da moramo da se služimo stranim jezikom, odnosno engleskim. Shvatila sam koliko je poznavanje stranih jezika važno. Veliko je iskustvo koristiti stručnu terminologiju i predstavljati svoje istraživanje na engleskom jeziku. Takođe, idući na takmičenja iz različitih oblasti, stekla sam jako veliko iskustvo i osećaj za vreme. Koncept svakog takmičenja je drugačiji, što mi donosi iskustvo koje će mi kasnije jako značiti. Oslobodila sam se treme tokom javnog nastupa predstavljajući svoje radove pred stručnjacima koji se bave tim oblastima gotovo čitavog života.

Na koje uspehe, projekte ili radove ste najponosniji i zbog čega?

Definitivno sam najponosija na prošlovogodišnje uspehe na međunarodnim takmičenjima. Pre svega, veliko iskustvo nosim iz laboratorije u kojoj sam radila svoje istraživanje, a i osvajanjem nagrada ostvarila sam jedan od svojih snova. Bavila sam se nečime što volim, predstavila sam to celom svetu i još uspela da se od velikog broja radova izdvojim. Shvatila sam da je svaki san moguć ako veruješ i trudiš se.

Koja su Vaša ostala interesovanja, aktivnosti i hobiji? Nevezano za oblasti u okviru kojih ste učestvovali na takmičenjima.

Pored nauke koja je izuzetno važan deo mog života, ima puno stvari kojima se bavim i u kojima uživam u slobodno vreme. Već nekoliko puta sam pomenula da sam veliki avanturista i da volim ekstremne sportove. Baš prošle godine prvi put sam skočila iz aviona sa padobranom, išla sam i na rafting, a već godinama rado skijam. Želja mi je i da isprobam ronjenje i da se popnem na neke najviše vrhove. Već 11 godina se aktivno bavim šahom i to je jedan veoma važan segment mog života. Imam prvu kategoriju i brojne uspehe na međunarodnim i domaćim takmičenjima. Treniram i tekvondo, a sledeće godine bi trebalo da polažem za crni pojas. Veliku ljubav gajim prema fotografiji i često svoje slobodno vreme provodim u prirodi sa fotoaparatom (dve fotografije objavljene su u “Zborniku čuvara prirode”). Volim da čitam knjige i stripove, gledam filmove sa superherojima i provodim vreme sa svojom ekipom u Escape room-ovima.

Pomenuli ste da ste avanturističkog duha. Na koji način je bavljenje naukom avantura za Vas?

Svakim novim istraživanjem ulazim u nešto što nije poznato. Čitav proces istraživanja je izazov jer se bavim nečim novim i ne znam šta će proizići iz toga, tj. ne znam šta da očekujem. Svakim novim istraživačkim radom zalazim u novu oblast. Nikada nje isto što je samo po sebi avantura.

,,Ova nagrada pokazuje mi da sam na pravom putu i da radim nešto što je dobro, što mi daje podstrek da nastavim dalje.”

Kako šah doprinosi razvoju potencijala jedne mlade osobe?

Pored putovanja i prijatelja, šah mi je doneo mnogo toga. Koncentracija tokom partije je jako bitna što mi je kasnije pomoglo pri učenju i na testovima. Uvek moram da razmišljam korak unapred što je jako bitno kao način razmišljanja u životu.

Jedna tvoja pesma objavljena je u zborniku pesama “Mali pobednik” i dva likovna rada izložena su u Muzeju primenjenih umetnosti. Dakle, ima mesta i za kreativnost u nauci?

Smatram da su umetnost i nauka jako povezane. Ne možeš u laboratoriju ako nisi kreativan. Moraš pronaći način da dokažeš to što želiš. Dosta je opu

štajuće koristiti drugačiji način istraživanja pored ovih naučnih kojima se bavim.

Koje knjige i filmove biste preporučili?

Jako volim da gledam Marvel-ove filmove zbog tog momenta superheroja koji spašavaju svet i time me inspirišu. Kad smo kod knjiga, volim da čitam knjige koje rešavaju zločine. To je jo jedna sfera mog interesovanja. Volim da čitam knjige Agate Kristi. Omiljena njena mi je “I ne osta nijedan”. Preporučila bih i “Poreklo” Dena Brauna, kao i “Zapisi iz podzemlja” Dostojevstog.

Delujete mi kao radoznala osoba. Da li je iskonsaka radoznalost najvažnija kako biste osećali potrebu da se bavite svim tim?

Volim i uživam u tome da isprobavam nove stvari. Ne volim da traćim vreme i da prođe dan, mesec ili godina, a da nisam nešto novo naučila. Radoznalost je ono što me pokreće u svemu. U životu nema vremena za traćenje i ne želim kasnije da se kajem što nisam probala ono što me je zanimalo.

Kako biste savetovali druge mlade ljude da probude tu radoznalost?

Naše okruženje nam ne pomaže dosta da otkrijemo sebe. Zato treba sami sve da probamo. Mladi se plaše osuđivanja ako se bave nečim što nije uobičajeno. Ne treba imati strah. Ne možemo samo čekati da nam nešto padne sa neba, već treba sami da tragamo, makar i dugo, ali da pronađemo ono što nas ispunjava.

Šta smatrate da je najvažnije za razvoj mladih talentovanih ljudi u Srbiji? Kakva vrsta podrške bi bila najpotrebnija?

Mislim da je za razvoj najpotrebnija podrška najbližih, jer u periodu dok se razvijamo i dok pronalazimo neka svoja interesovanja oni treba da budu uz nas i usmeravaju nas na pravi put. Naravno, odmah nakon porodice, tu su i nastavnici i profesori koji mogu da pomognu u razvoju naših interesovanja. Oni mogu da budu ti koji će prepoznati talenat i pomoći u napredovanju.

Kako biste Vi u budućnosti podržali mlade talentovane ljude u Srbiji?

Želela bih da na razne načine pomognem, kao što su radionice i predavanja. Imam želju da radim sa mladima i da im na taj način pružim podršku i mogućnost da se upoznaju sa stvarima kojih nema u školi. Volela bih da se bavim i mentorskim radom i da pomognem mladima da i oni ostvare svoje snove kao što sam i ja sada, da im prenesem tu ljubav prema onome što rade i da možda jednog dana i oni pomognu u razvoju nove generacije mladih i talentovanih ljudi.

Koja je Vaša poruka za druge mlade ljude u Srbiji?

Uvek radite ono što volite, nikad ne odustajte, budite istrajni i uporni, jer ćete jednom shvatiti da se sve što radite, na neki način isplati. Svi snovi mogu da se ostvare, samo je potrebna vera i upornost!

Koji su Vaši ciljevi, stremljenja i dalji planovi? Kako vidite Vaš dalji napredak i razvoj? U kojim oblastima biste voleli da se razvijate i ostvarite i na koji način?

Shvatila sam da je rad u laboratoriji, pisanje naučnih radova i generalno bavljenje istraživanjima nešto što bih volela da radim u svom životu. Želim da nastavim time da se bavim, da jednog dana moji radovi budu uvršteni u najprestižnije naučne časopise i da ih predstavim najvećim svetskim naučnicima. Ono što mi je najveći cilj jeste da moja istraživanja doprinesu napretku čovečanstva.

Navedite zbog čega Vam je značajno ovo priznanje i ova nagrada/donacija?

Izuzetno sam ponosna na sve što sam do sad ostvarila, i jako mi je drago da vidim da je još neko prepoznao moj uspeh i podržao ga. Ova nagrada pokazuje mi da sam na pravom putu i da radim nešto što je dobro, što mi daje podstrek da nastavim dalje. Ovakve nagrade su ono što pokreće mlade ljude. Podstiču nas da unapređujemo nauku na našim prostorima i da ostanemo u Srbiji.


Autori teksta: Miloš Pešić i Anđela Jović