Dušan Beguš – Fizika kao naučna fantastika

Dusan-Begus

Kada je došlo vreme za upis u srednju školu, Dušan Beguš je bio na korak od toga da upiše gimnaziju prirodnog smera, međutim kada se odlučio za promenu putanje i upisao Matematičku gimnaziju, ispostavilo se da je načinio prvi korak na putu svog uspeha.

Pozitivni rivalitet među učenicima, program koji odgovara njegovim željama i ambicijama, kao i podrška profesora bili su mu vetar u leđa na tom putu. Samo u 2020. godini, Dušan je osvojio čak tri medalje u oblasti fizike, i to zlatnu medalju na Balkanskoj olimpijadi iz fizike, gde je proglašen i apsolutnim pobednikom takmičenja, bronzanu medalju na Evropskoj olimpijadi iz fizike i srebrnu medalju na Internacionalnoj olimpijadi iz fizike.

Osim toga, on je i dobitnik nagrade mladim talentima za ostvarene rezultate na međunarodnim takmičenjima u 2020. godini Fondacije 1%.

Nasuprot popularnom mišljenju – fizika je kreativna

Dušan fiziku poredi sa naučnom fantastikom. Još u drugom razredu srednje škole, kada je odlučio da se ozbiljnije posveti fizici, shvatio je da je ona jedna izuzetno kreativna nauka. Mnoštvo oblasti, kako u teorijskoj tako i u eksperimetntalnoj fizici, nude široko polje za dalje istraživanje, pa naučnici po Dušanovim rečima svakodnevno dolaze do zapanjujućih otkrića. Iako tvrdi da je matematika urednija nauka, gde su granice jasno postavljene, dok je fizika ispreplitana, smatramo da je svojim dosadašnjim uspesima svakako uspeo da „razmrsi“ sve nedoumice.

Prvo online takmičenje u svetu

Kao najizazovnije takmičenje na kome je učestvovao, Dušan je izdvojio svoje prvo veliko srednješkolsko takmičenje u fizici –Evropsku olimpijadu iz fizike. Da bi se učestvovalo u ovom takmičenju, neophodno je da učenik zna gradivo sve četiri godine srednje škole, nezavisno od toga koji razred pohađa. On je uspeo već u drugom razredu srednje škole da osvoji bronzanu medalju. Osim toga što je postigao ovakav uspeh, ovo takmičenje pamti kao jedno od onih na kojima je stekao dosta iskustva i imao priliku da od drugih učesnika „pokupi dosta fazona“.

Ipak, kao najzanimljivije takmičenje smatra takmičenje iz fizike, koje se održalo u jeku korone, i to  po prvi put u svetu – onlajn. Takmičari su se okupili na aplikaciji Zoom i rešavali zadatke dok ih je snimala kamera, pod budnim okom supervizora.

Nauka kao jedan od puteva ka samoaktualizaciji

„Samoaktualizacija je vrlo bitna za svaku mladu osobu, nauka je jedan vid samoaktualizacije, ali nije jedini put, međutim daje ti osećaj napretka i sigurnosti.“

Osim nauke, put ka samoostvarenju Dušan je pronašao i u sportu, kao što su košarka i stoni tenis, ali i u socijalnom aspektu svog života, te mu razgovor sa društvom o najrazličitijim temama predstavlja veliko zadovoljstvo.

„Mladi ljudi ne mogu da veruju u sebe dok neko drugi ne počne da veruje u njih.“

Ovim citatom iz filma „Dobri Vil Hanting“ Dušan objašnjava koliko je značajna podrškla mladim talentima. Podrška koju je dobio od svoje porodice, ali i od profesora igra značajnu ulogu u njegovom uspehu. On smatra da je mladim ljudima jako bitno da u periodu ranog razvoja neko veruje u njih i njihov potencijalni proboj, kao i da se učenicima postave temelji svake naučne discipline, na kojima će se oni dalje razvijati.

Komfor 21. veka

„Ne dozvolite da komfor 21. veka ovlada vama, pronađite sebe i napredujte.“ Dušanova je poruka mladima.

Pod komforom 21. veka on podrazumeva dostupnost različitih sadržaja na internetu, kao što su serije, koje nam oduzimaju vreme za koje bismo mogli da radimo na sebi. Kao recept za izlaženje iz zone komfora Dušan predlaže ulaganje vremena u lični napredak u disciplini koja vas inspiriše, ali i humanitarni rad. Cilj njegovog puta ka napretku bi bio: „Bilo bi mi jako zanimljivo da jednog dana objavljujem neka video – predavanja, koja bi mogla da vide deca ne samo iz Srbije, već iz celog sveta, ali za to je potreban jedan visok stepen odgovornosti i obrazovanja, koje još uvek nemam.“.

Dušan o Fondaciji 1%:

„Kako ranije nisam znao za vas, bio sam prijatno iznenađen kada sam dobio vaš mejl. Mislim da je ovo jako lepa prilika da se pokaže šta Srbija ima. Veliki broj talenata prođe neopaženo, stoga mislim da je lepo kada neko prepozna nečiji trud i rad.“.

Autor teksta: Maja Đorović