• fondacija@1posto.rs
 • +381 64 08 01 499
 • fondacija@1posto.rs
 • +381 64 08 01 499

FIRST® LEGO® League

cover-mockup-FLL-Srbija-01

Fondacija 1 % u saradnji sa organizacijom Serbian Tech i Super Glavce organizuje FIRST® LEGO® League u Srbiji , jedan od najznačajnijih programa i takmičenja za decu i mlade širom sveta.

Prijavljene ekipe iz 10 različitih škola i udruženja širom Srbije i Bosne i Hercegovine su već otpočele sa pripremama.. Ove 2020/2021 sezone, na takmičenju u Srbiji učestvuje 8 ekipa iz različitih gradova Srbije i 2 ekipe iz Bosne. Pobedičnke ekipe će sa takmičenja u Srbiji otići u Sloveniju na regionalno takmičenje, dok ekipe koje uspeju dalje da se plasiraju, odlaze u SAD na svetsko takmičenje. Takmičenje u Srbiji će biti održano 23. maja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

Predavanje-o-First-Lego-League-programu

Šta je to FIRST LEGO League?

FIRST LEGO League je globalni program koji deci predstavlja nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku (STEM) kroz zabavno i uzbudljivo praktično učenje sa upotrebom didaktičkih materijala i LEGO Education setova. Cilj programa je da okupi učenike osnovnih i srednjih škola zainteresovane za nauku, koji kroz formirane školske timove učestvuju u misaonom i kreativnom procesu izrade inovativnog projekta, programiranja robota i prezentovanja rezultata. Učesnici stiču iskustvo stvarnog rešavanja problema kroz vođeni globalni program robotike, pomažući današnjim učenicima i nastavnicima da zajedno grade bolju budućnost.

Kroz rad na pripremama za takmičenje razvija se kreativnost, timski duh, saradnja kod mladih i podstiče osamostalјivanje za buduće akcije. Ovaj program pomaže mladim lјudima da postanu glavni oslonac inovacija u društvu, i omogućuje im da ostvare svoje profesionalne potencijale prvenstveno u okvirima nauke i tehnologije.

FIRST LEGO League program je kreiran za decu uzrasta od 9 do 16 godina i ima za cilj da nadahne mlade kroz četiri takmičarska dela, da eksperimentišu i razviju svoje kritičko razmišljanje, kodiranja i dijaznerske veštine kroz praktično STEM učenje i robotiku.

FIRST LEGO League su pokrenuli organizacija FIRST i LEGO Grupa. Organizacija FIRST je osnovana 1989. godine kako bi podstakla uvažavanje nauke i tehnologije kod mladih. LEGO grupa se bavi razvojem dečije kreativnosti kroz igru i učenje. Zasnovana na svetski poznatoj LEGO kocki, kompanija danas pruža igračke za decu u više od 130 zemalja.

Osnovne vrednosti

Osnovne vrednosti su osnova programa i upravo one razlikuju FIRST LEGO League od ostalih programa te vrste. Tokom priprema i takmičenja deca razvijaju sledeće vrednosti:

 • Istraživanje 
 • Inovacija 
 • Uticaj
 • Inkluzija
 • Timski rad
 • Zabava
timski-rad
istrazivanje
uticaj
inovacija
inkluzija
zabava

Robot igra

Deca će na kreativan način naučiti programiranje i steći tehničke veštine, razviti strategiju  dizajniranja i programiranja svog robota u cilju kompletiranja što više misija.

Robot-na-platformi

Robot dizajn

Deca pred sudijama predstavljaju svoju strategiju kako je robot programiran i na koji način će kompletirati zadate misije.

FLL-pripreme

Inovativni projekat

Deca imaju zadatak da na najbolji način sudijama predstave svoj projekat. Na taj način stiču veštine komunikacije, prezentovanja i javnog nastupa. Ovogodišnja tema je RePlay i usmerena je na podstianje ljudi da se bave fizičkim aktivnostima.

Pravila i učesnici

Na FIRST LEGO League programu učestvuju deca i mladi između 9 i 16 godina u ekipi između 3 do 10 članova koju vode dve odrasle osobe odnosno dva mentora.

Za učešće je potreban robot set (LEGO Education SPIKE™ Prime i MINDSTORMS® EV3), Aktuelni FLL set (poligon, komplet Lego kockica sa preprekama, uputstvo za sastavljanje, vodič za aktuelni izazov, gradiva i ostala dokumentacija) i sto za takmičenje.

Prijavljene ekipe za sezonu 2020/2021

Naziv škole/udruženja Ime ekipe Grad i država
Prva kragujevačka gimnazija LegoBusters Kragujevac, Srbija
Udruženje ElektRobot ElektRobot Prijepolje, Srbija
Politehnika – škola za nove tehnologije PoliBoti Beograd, Srbija
Tehnička škola  ZaLEGO Zaječar, Srbija
Požarevačka gimnazija PoGimPro Požarevac, Srbija
Centar za Talente Beograd 2  Timekeepers Beograd, Srbija
Savremena osnovna škola Game Changers Beograd, Srbija
Digi Klinci Noobovi Beograd, Srbija
OŠ “Desanka Maksimović” LEGOMasters Prijedor, Bosna i Hercegovina
Elektrotehnička škola Prijedor LegoETŠ Prijedor, Bosna i Hercegovina

Pravila

 • Sva oprema mora da bude LEGO
 • Ne-električni LEGO delovi su dozvoljeni iz bilo kog seta
 • Električni su dozvoljeni iz navedinih Robot setova (LEGO Education SPIKE™ Prime i MINDSTORMS® EV3, ali ekvivalenti NXT i RCX su takođe dozvoljeni)
 • Od opreme za robota je dozvoljen maksimum 1 kontroler, maksimum 4 motora, neograničen broj senzora (seznor za pritisak, senzor za boje, žiroskop, senzor za daljinu ili ultrazvucni senzor), LEGO žice, baterija za kontroler ili šest AA baterija i jedna SD kartica.

Misije Robot igre

Organizatori

fondacija1posto-200
Serbian.tech
Super glavce

Prijatelj

Tesla logo