Hteli smo da proizvodimo srebro

Hteli smo da proizvodimo srebro

Moja želja da se bavim hemijom je nastala još u osnovnoj školi. Dok nisam još ni sama znala šta je hemija, sa sestrom sam učila elemente Periodnog sistema elemenata i takmičila se sa njom koja će brže zapamtiti što veći broj njih. Kada sam u sedmom razredu dobila hemiju kao predmet i konačno saznala šta je zapravo hemija, bila sam fascinirana i odmah sam znala da je to nešto čime želim da se bavim.

Profesorka hemije u osnovnoj školi nas je podsticala da i sami isprobavamo neke eksperimente koje možemo da radimo kod kuće, a one za koje nismo imali uslove da uradimo sami ona nam je pokazivala u školi. Dok smo se spremali za takmičenja ona nam je dozvoljavala da budemo u našoj školskoj laboratoriji kako bismo mogli što više stvari da uradimo. Davala nam je praktikume sa velikim brojem pokaznih eksperimenata i podsticala nas je da pokušamo da ih izvedemo.

“Počeli smo da čuvamo svako srebro koje izdvojimo u posebnu čašicu, ali smo na kraju shvatili da su soli srebra skuplje od čistog srebra i naši planovi su propali.”

BRANKA KRNJAJA

Za to vreme mi smo pravili srebrno ogledalo, alko-test i još razne druge eksperimente koji su nam delovali zanimljivo. Kada smo shvatili da ako stavimo bakarnu žicu u rastvor soli srebra moj drug i ja smo počeli da smišljamo planove kako ćemo se uz pomoć toga obogatiti. Počeli smo da čuvamo svako srebro koje izdvojimo u posebnu čašicu, ali smo na kraju shvatili da su soli srebra skuplje od čistog srebra i naši planovi su propali. Iako nam je deo reakcija koje smo izvodili bio nejasan, dobijali rastvore raznovrsnih boja. Odlučili smo da u najvećem stalku za epruvete koji postoji u školi čuvamo sve najlepše boje koje smo dobijali.

Kada sam išla u posetu svoje profesorke iz osnovne u prvom razredu srednje škole videla sam da je ona još uvek čuvala našu kolekciju raznovrsnih boja. Tada sam odlučila da u srednjoj školi odem u Istraživački centar ,,Petnica’’ kako bih mogla da nastavim da se bavim hemijom, ali srećnim spletom okolnosti i u mojoj srednjoj školi sam imala poprilično dobre uslove za rad i mnogo ljudi koji su bili podjednako fascinirani hemijom kao ja.

Tokom srednje škole sam konačno shvatila šta je zapravo hemija i koliko je ta nauka lepa. Shvatila sam da nisam donela lošu odluku što sam je toliko zavolela. Moja ljubav prema toj nauci je nastala je zahvaljujući mojoj radoznalosti i dobrim uslovima za rad u osnovnoj i srednjoj školi, kao i izuzetnim profesorima. Bila okružena neverovatnim ljudima koji su tu nauku činili meni još zanimljivijom.


Autor teksta: Branka Krnjaja