Mateja Vukelić – “Važno je da radiš ono što voliš”

Mateja-Vukelic-1536x1230

Mateja Vukelić učenik je trećeg razreda Matematičke gimnazije. Strast prema matematici dobio je zahvaljujući bratu koji je takođe veoma uspešan u ovoj oblast.  Upravo ta strast dovela ga je do neverovatnih postignuća kako na domaćim, tako i međunarodnim takmičenjima iz matematike i informatike. U 2020. godini osvojio je bronzanu medalju na Svetskoj informatičkoj olimpijadi i srebrnu na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi, dok je samo godinu dana ranije na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi osvojio zlatnu, na Juniorskoj balkanskoj informatičkoj olimpijadi srebrnu medalju i na Juniorskoj evropskoj informatičkoj olimpijade srebrnu medalju.

Ovu mladu nadu prepoznala je Fondacija 1%, te je Mateji dodeljena nagrada u vrednosti od 10 000 dinara, kao mladom talentu za postignute neverovatne uspehe na međunarodnim takmičenjima u 2020. godini.

Matematika ili informatika?

U Matematičku gimnaziju zakoračio je motivisan uspesima svoga brata, ali i time što su mu matematički zadaci oduvek išli od ruke. I smatra da nije pogrešio. Kako ističe, ova Gimnazija je veoma zahtevna, ali i uvek spremna da pomogne i izađe u susret svojim učenicima. Ipak, iako se se primarno bavi matematikom, Mateja se odlično snalazi i u informatici. Ističe da su to veoma slične nauke, a ukoliko bi i morao da se odluči za jednu, izabrao bi matematiku zbog njene prirodnosti, obzirom da je matematika starija nauka.

Ovo nije posao, već užitak.

Iako je do sada ostvario neverovatne uspehe, Mateja želi još. Upravo zato, jedan od glavnih ciljeva mu je i zlato na prestižnim i veoma cenjenim Međunarodnim olimpijadama. Do tog uspeha, kako i sam kaže, stiže se veoma teško. Neminovno je da su trud, rad i vežba veoma važni na tom putu, ali Mateja ističe da je najvažnije raditi ono što voliš:

„Zaista uživam dok radim zadatke. Daću sve od sebe da ostvarim svoje ciljeve na takmičenjima, ali iako dođe do neuspeha, neću biti tužan jer znam da sam radio ono što volim. To je suština. Drago mi je kada rešim zadatak, kada smislim nešto, ali i kada naučim nešto ili uvidim svoju grešku. Taj rad za mene nije posao, već užitak.“

Ništa kao nova poznanstva!

U 2020. godini zbog aktuelne epidemiološke situacije takmičenja, iako na svetskom nivou, održavana su online. Takmičari su tokom dva dana, koliko traje takmičenje, radili u svojim državama pod nadzorom. Rade se tri zadatka koja su veoma kompleksna i cilj je uraditi što više. Međutim, Mateja ističe kako najvažnije iskustvo sa ovako velikih takmičenja leži upravo u upoznavanju onih sa istim strastima, željama i ciljevima, te se nada da će već sledeće godine imati prilike da takva poznanstva i ostvari.

I prirodne i društvene nauke? Zašto da ne? 

Osim matematike i informatike kao glavnih strasti, Mateja se u slobodno vreme bavi i šahom, košarkom i stonim tenisom, a voli i da provodi vreme sa prijateljima u prirodi. Ono što je posebno interesantno, uprkos tome što su mu primarne u interesovanju prirodne nauke, Mateja ima veliko interesovanje i za jednu društvenu nauku.

„Kada god imam vremena, uživam da čitam i slušam o istoriji.  Veoma mi je zanimljivo da saznam o tome šta se desilo i kako su se ljudi ponašali u to vreme.“, priznao nam je.

U budućnosti vidi sebe u struci koja obuhvata matematiku ili informatiku. Doduše, više teži ka matematici iz veoma, njemu važnog, razloga.

„Matematika je veoma lepa i zanimljiva nauka, upravo zbog mnoštva nerešenih problema na kojima rade vrhunski matematičari. Bila bi mi velika čast da nešto što uradim i smislim bude iskorišćeno u rešavanju takvih problema. Možda je to za mene daleko, ali je jako lepo i motivaciono razmišljati o tome.“

Podrška njemu budi želju da on pomaže drugima.

Kako su krenuli njegovi uspesi, ostvario je kontakt sa mnogim fondacijama, pa tako i sa našom Fondacijom 1%. Upravo to ga je motivisalo da i on sam poželi da osnuje svoju fondaciju.

„Sama ideja fondacije mi je veoma lepa, jer iz iskustva znam koliko je mladim ljudima značajna podrška. Fondacija, po mom mišljenju, može da pruža novčanu pomoć, ali nekako bih više težio ka tome da moja fondacija pruža psihološku podršku. Imam viziju da bivši učenici i nastavnici koji su radi da pomognu, drže predavanja o svojim postignućima i znanjima omladini koja je spremna da napreduje i čuje nešto novo. Zapravo svima kojima je takav vid pomoći potreban.“

Kako je, kao što je već i napomenuo, podrška veoma važna, pogotovo onima koji se probijaju na putu ka svom uspehu, Mateja je kao svoju skromnu podršku naglasio da je najvažnije da se veruje u sebe.

„Najvažnije je verovati u sebe i ne odustati od onoga što želimo. Mnogi posustanu čim postane malo teže. Misle da to nije za njih i da nisu zaslužili uspeh koji ih čeka. Upravo zato je važno da u takvim trenucima treba potpuno verovati u sebe, do samog kraja. Ponovo naglašavam, najvažnije je voleti to što radiš.“

Fondacija 1% zna koliko je podrška važna!

Za sam kraj, Mateja je istakao da mu je veoma drago što naša Fondacija zapravo ima interesovanja o tome šta on, kao dobitnik naše nagrade, ima da kaže i poruči drugima.

„Veoma sam Vam zahvalan na samoj nagradi, koja mi svakako mnogo znači jer znam da se moj rad ceni. Takođe, hvala Vam na tome što želite da čujete moje mišljenje i želje.“, zaključio je Mateja kome želimo puno sreće u daljem napretku.

Autor teksta: Olivera Đurđev