• fondacija@1posto.rs
  • +381 64 08 01 499
  • fondacija@1posto.rs
  • +381 64 08 01 499

Šta prenosimo na buduće generacije?


Priroda, rađanje, buđenje, podrška, regenerisanje, energija, mir, lepota, muzika, smisao, dobrota, ljubav, lek za ljudsku nezasitost… Sve to i još mnogo više nam pruža ova divna planeta čiji smo počasni gosti – naša Zemlja! 

Ona nas drži još od našeg začeća. Ona je naš oslonac, naša podrška i potencijal za život, radost i zdravlje! Mudra, puna znanja i iskustva. Bogata zelenilom, vodom, lekovitim biljkama, kiseonikom, okeanima, morima, jezerima, rekama, potocima, vodopadima, gejzirima, ostrvima, vulkanima, kontinentima, životinjama, insektima, planinama, prašumama, vegetacijom, pustinjama, istorijom, iskopinama, svetskim čudima… A mi njeni počasni gosti.

Bajka vila, patuljaka, čarobnjaka, princeza, veštica, dobrih i zlih ljudi… Sve nas ona strpljivo i bez osuđivanja drži u svom majčinskom krilu – naša planeta Zemlja.

‘’Da se razumemo, priroda je mnogo veća od ljudske vrste. Svakim remećenjem njene ravnoteže ona uzvraća vrlo jasnom porukom. Ne možemo očekivati zdravlje i dug život ukoliko ugrožavamo izvor tog istog života.’’

Zelena suma na zemlji

Često odbačena, nepoštovana, iskorišćena, zagađena, omalovažena, osakaćena, pretučena, ozleđena, ali i dalje brižna i posvećena – naša planeta Zemlja.

Mi, mali ljudi, svemoćna bića, zar ne bismo mogli za promenu da je nakratko pogledamo u oči i bez kukavičluka se suočimo sa kišom suza kojom nas moli da prestanemo da ugrožavamo njenu svrhu, njeno postojanje i ljubav koju nam pruža? Da zastanemo na trenutak i razmislimo o zakonu prirode i dokle nas je dovelo zanemarivanje i nepravedno ophođenje prema našem domu – našoj planeti Zemlji?

Najteže je priznati, ali ona pati zbog nas, a nije u obavezi… 

Svakim bačenim papirićem, pikavcem, plastičnom kesom u prirodu, odlaganjem smeća u stari potok koji podzemno teče na mestima gde ne može da se probije kroz nagomilanu količinu đubreta, razbacivanjem ostataka i otpada u more, otpuštanjem štetnih gasova i zagađivanjem čistoće koju udišemo, izumiranjem životinjskih vrsta, sečenjem šuma, a nepošumljavanjem, građenjem stambenih grdosija tamo gde im nije mesto, ignorisanjem problema… Svakim neuvažavanjem ciklusa, on se remeti i dovodi do disbalansa.

Da se razumemo, priroda je mnogo veća od ljudske vrste. Svakim remećenjem njene ravnoteže ona uzvraća vrlo jasnom porukom. Ne možemo očekivati zdravlje i dug život ukoliko ugrožavamo izvor tog istog života.

Probudimo uspavanu odgovornost. 

Pokažimo zahvalnost, ljubav i toleranciju prema našoj majci Zemlji.

Za nju i za buduće generacije!

Imamo jednu planetu koja može bez nas, a da li mi možemo bez nje?

Crni kit izranja

Autor teksta: Ivana Kovacević

ivana-kovacevic-slika

Više njenih tekstova možete pročitati na instagram profilu: https://www.instagram.com/feather_of_freedom/


Ostavite Komentar

four + one =