Stevan Radivojević – dve medalje na matematičkim takmičenjima

Stevan-Radivojevic-1-1536x1221

Stevan Radivojević dolazi iz Beograda, učenik je prvog razreda Matematičke gimnazije. Matematika mu je uvek išla od ruke, a 2020. godina posebno je obeležila njegov uspeh. Stevan je u 2020. godini osvojio čak dve medalje na neverovatnim matematičkim takmičenjima. U pitanju su Zimska matematička olimpijada održana u Bugarskoj, na kojoj je osvojio bronzanu medalju, a takođe i Juniorska balkanska matematička olimpijada, odakle je odneo neverovatnu srebrnu  medalju.

Njegov uspeh i trud prepoznala je Fondacija 1%, te je Stevan jedan od nagrađivanih mladih nada, koji su kao nagradu dobili 10 000 dinara. Ovu nagradu dobili su mladi talenti koji su ostvarili neverovatna postignuća na međunarodnim takmičenjima u 2020. godini.

Najveće strasti su mu matematika i informatika, ali između njih ne može da bira. Međutim, kada je u pitanju matematika, najbolje mu leže teorija brojeva i geometrija. Upravo kod teorije brojeva, Stevan pronalazi vezu između informatike i matematike. U školama se uči samo osnova ove teorije, ali njegova zainteresovanost ga je povela i dovela do velikih saznanja i velikog napretka.

Iako postoje mnogobrojni kursevi i kampovi za unapređivanja iz oblasti kojima se Stevan bavi, on ipak bira da radi sam. Kako kaže, zaista uživa u tome i tada ima najveću koncentraciju. Nikada zadatke nije radio zato što mora, već zato što to voli i to ga opušta. Tiha muzika u pozadini i vreme za njega stane, bilo da je u pitanju dan ili noć. „Za sva velika takmičenja potrebno je mnogo rada i truda, a ne verujem da bi toliko vremena uložio neko ko ne voli to što radi. Upravo u tome leži tajna uspeha.“, napominje nam Stevan.

,,Sa ciljem pred očima i najsporiji napreduju brže nego oni bez cilja.

– Gete

Ipak, ne možemo postići nikakve uspehe, ako prvo ne odredimo ciljeve koje želimo da ostvarimo. Čovek bez cilja može samo da luta, a upravo to zna i Stevan koji je sebi zacrtao stroge ciljeve koje planira da ostvari. U bližoj budućnosti, daće sve od sebe da učestvuje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, kao i na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi. Međutim, kada je u pitanju njegova budućnost, Stevan želi da se bavi programiranjem i da se uspešno ostvari u IT oblasti, u čemu mu želimo puno sreće.

To koliko ovaj mladi takmičar teži ka ostvarivanju svojih ciljeva, pokazuje i njegovo najponosnije ostvarenje – srebrna medalja na Juniorskoj Balkanskoj matematičkoj olimpijadi. Za ovaj uspeh, Stevan se vredno spremao, ali ne pred samo takmičenje. Za ovaj uspeh, zaslužni su svi dugi sati vežbanja ikada uloženi.

Počelo je, ipak, malo drugačije.

Koliko god da uživa u naukama kojima se bavi i voli da pomera svoje granice novim takmičenjima, Stevan u svakom takmičenju vidi i novu priliku za novim poznanstvima, putovanjima i druženjima. Upravo, želja za druženjem i upoznavanjem odveli su ga ka ljubavi koju danas oseća prema matematici. Stevan je na svoje prvo takmičenje iz matematike, što je bilo držvno takmičenje u šestom razredu, krenuo sa motivom da upozna ljude slične sebi, ljude sličnog interesovanja sa kojima bi mogao da podeli svoja mišljenja i iskustva. Takmičenja su se posle samo nizala, ljubav ka matematici i informatici rasla, a prijateljstva se neprekidno stvarala.

Raduj se tuđoj, kao svojoj sreći!

Kako je to biti drug i koliko je važno međusobno poštovanje i podržavanje, Stevan je zaista osetio u Matematičkoj gimnaziji. Kao jedna od najboljih odluka u njegovom životu, Matematička gimnazija ga je oduševila jer, iako je mislio da će biti kompetitivno, učenici su se međusobno jako lepo prihvatili. To što se sada nalazi u okruženju ljudi sličnih interesovanja i težnji, daje mu još veći elan da nastavi sa vežbanjem i takmičenjima. Ipak, koliko god da se u takvom okruženju svi bave istom oblasti, veoma su ponosni jedni na druge kada ostvare uspehe i znaju da se raduju tuđoj sreći.

“Svaki uloženi trud se kad tad isplati”

Koliko god da uživa u onome čime se bavi, čovek treba da da sebi i malo oduška, te je najbolje da ima svoj hobi. Tako, Stevan se od malena bavio raznim sportovima, ali najviše uživa u stonom tenisu, karateu i košarci kojima se i danas rado posveti. Ipak, on smatra da njemu odmor od matematike ne treba. Matematiku radi iz ljubavi, ali drži se i toga da se „Svaki uloženi trud kad tad isplati“. Upravo zato, kao svoju glavnu poruku mladim ljudima navodi kako nikada ne treba odustati od svojih ciljeva, kao i da nikada nije dosta uloženog vremena u ono što želimo da ostvarimo.

Važno je da znamo da naš trud neko ceni.

Svi znamo da nema lepšeg osećaja nego kada neko prepozna tvoj trud i rad. Zato Fondacija 1% daje sve od sebe da se naši mladi talenti osećaju važnima, koliko zapravo i jesu. „Pažnja koju Fondacija 1% pruža mladima jako znači i pruža nam zadovoljstvo jer znamo da je naš uložen trud prepoznat i nagrađen!“, ističe Stevan i još jednom se uz osmeh zahvaljuje za priznanje i nagradu koja mu je uručena.

Autor teksta: Olivera Đurđev