Strahinja Nikolić – Radoznalost je ono što nas pokreće

Strahinja Nikolić

Strahinja Nikolić je student prve godine Elektrotehničkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu. Od samog početka bio je siguran da je baš taj fakultet pravi izbor za njega. Kako je već bio učenik Matematičke gimnazije u Beogradu logičan sled događaja predstavljao je odabir jednog od tehničkih fakulteta. Ističe da je podrška profesora u toku srednjoškolskih dana dosta uticala na njegov današnji poziv. 

Bronzana medalja na Evropskoj olimpijadi iz fizike pomogla mu je da postane dobitnik nagrade mladim talentima za ostvarene rezultate na međunarodnim takmičenjima u 2020. godini Fondacije 1%.

Ljubav prema fizici razvio je još u osnovnoj školi, dok je paralelno išao na dva takmičenja – iz matematike i fizike. Primetivši da mu fizika kao oblast više godi, odlučuje da se prema njoj i okrene. Samu potvrdu svoje odluke dobija pri odlasku u Petnicu u drugoj godini srednje škole. Sloboda istraživanja, kao i kontakti i prijateljstva koja je stekao predstavljaju veliki podsticaj u njegovom životu.

,,Ne bojim se usvajanja novih stvari i imam ogromnu motivaciju za svoja interesovanja.’’

Otkrivši ljubav prema fizici, još u 6. razredu osnovne škole, postaje redovan na republičkim takmičenjima. Priča postaje ozbiljnija kada se u 2. godini srednje škole učlanjuje u Istraživačku Stanicu Petnica. Smatra da je fizika najlepša nauka i da sadrži pregršt najvećih ideja koje čovekov um može da smisli.

Na pitanje šta ga to najviše interesuje iz ove oblasti, Strahinja odgovara jednostavno – Opšta teorija relativnosti i Kvantna elektrodinamika, takođe, neuralne mreže mu u poslednje vreme postaju sve privlačnije. U potpunosti je fokusiran na školovanje, i prikupljanje informacija sa fakulteta kako bi doneo ispravnu odluku i upisao adekvatne master i doktorske studije u inostranstvu.

,,Voleo bih da se ostvarim u oblastima neuralnih mreža i veštačke inteligencije tako što bih dao doprinos tim oblastima kroz naučne radove.”

,,Svet bi bio mnogo bolje mesto da je radoznalost opšteprisutna, jer je to ono što nas pokreće.’’

Bavljenje naučno-istraživačkim radom je Strahinji pomoglo u velikoj meri, nateralo ga je da svoju radoznalost održava ,,nahranjenom” i konstantno razmišlja o novim stvarima kao i napretku sebe kao ličnosti. Otkrivši nove vidike bio je primoran da razmišlja na potpuno drugačiji način što ga je dovelo do lakšeg usvajanja novih stvari. Čitanje knjiga, sviranje gitare, kao i proučavanje filozofije ga posebno odlikuju.

Potvrdu znanja koje Strahinja nosi u sebi dolazi na Evropskoj olimpijadi iz fizike gde odnosi bronzanu medalju. Takođe, ističe da je ponosan i na rad odrađen u Petnici “Simulacija vrtložnog brzinomera metodom konačnih elemenata”, ne samo zbog novih oblasti koje je naučio, nego i zbog sveobuhvatnog pisanja i objavljivanja naučnog rada.

Strahinja bi voleo da promeni način na koji naučna zajednica posmatra određene teme, takođe smatra da se ne pridaje dovoljno priznanja naučnicima.

,, Bez obzira na okruženje, svako može pronaći svoj put! ”

,,Značajno je uvek kada neko prepozna vaš uspeh, to diže samopouzdanje i daje vam znak da ste na dobrom putu.’’

Strahinja je poslao savet svim mladim ljudima i istakao da svako treba da se bavi onim što voli, i time konstantno unapređuju sebe.

Do ovog trenutka, Strahinja nije čuo da postoje fondacije ovakvog tipa, koje obraćaju pažnju na mlade talente.

,,Ova nagrada predstavlja vetar u leđa svim mladim talentima! Posebno nam je značajno da još neko, osim države, obraća pažnju na nas.”

Intervju vodio: Miloš Pešić

Tekst pisala: Tijana Jakić