Bogdan Rajkov –,,Pohod na svet” u korak s fizikom

Bogdan Rajkov

Talentovani Bogdan Rajkov, student I godine Prirodno – matematiškog fakulteta u Novom Sadu, tokom osnovnog obrazovanja usmerio je pažnju, pre svega, na matematiku. Međutim, kada je prvi put došao u dodir sa fizikom, shvatio je da će ova nauka biti njegov konačan izbor: „Zahvaljujući fizici bliže upoznajem svet koji me okružuje, ali osim toga, tesno je povezana s matematikom. One, takoreći, dopunjuju i uključuju jedna drugu“. 

Bogdanov takmičarski put je bio dug i trnovit, ali je svoj cilj da se plasira na „seoniorska“ takmičenja ipak ostvario, zahvaljujući radoznalosti – koju ističe kao svoju najveću vrlinu. Međunarodna Žautikovska olimpijada iz fizike, održana u srednjoazijskoj državi, Kazahstanu, krunisala je Bogdanov rad srebrnom medaljom, dok je  učešće na Evropskoj olimpijadi iz pomenute oblasti rezultiralo prvim mestom, te je u Srbiju doneo, ni manje ni više, zlato, na koje je posebno ponosan.

Svoje slobodno vreme Bogdan usmerava na sport. Znajući da je za umni napor najbolji lek fizička aktivnost, on se rekreativno bavi veslanjem i bouldering –om. Način na koji Bogdan provodi svoje slobodno vreme, nesumnjivo otkriva njegovu neustašivost i avanturistički duh!

Bogdan je dobitnik nagrade mladim talentima za ostvarene rezultate na međunarodnim takmičenjima u 2020. godini Fondacije 1%.

U produžetku teksta vas očekuju inspirativne priče o nauci, Bogdanovim pripremama i iskustvima sa takmičenja, o planovima za budućnost, kao i o značaju nagrade koju je dobio…

Bavljenje naukom radi nauke

Kako obično biva, učenici Matematičke gimnazije svoje obrazovanje nastavljaju na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, ali to nije bio slučaj i sa Bogdanom. On je pak odlučio da upiše PMF u Novom Sadu, jer mu je bliža srcu „čistija strana nauke“ od ulaska u elektrotehniku i njenog primenjivanja u industriji: „Želim da se bavim naukom radi nauke. Ona je za mene inspiracija sama po sebi, jer je zagonetka. Fizika je, po mom mišljenju, najambicioznija nauka, jer teži da pojasni sva zbivanja koja nas okružuju: od računara i ostale elektronike koju koristimo svakodnevno do kretanja zvezda i dinamike crnih rupa“.

Bogdanovo ,,osvajanje sveta”

Bogdan se takmičio i pre nego što je osvojio pomenute medalje. Još u I razredu gimnazije svoj takmičarski duh i znanje proverio je na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi u Izraelu, tačnije u Tel – Avivu. Tada ovaj borbeni dečak, izuzetno mladih godina, osvaja bronzu. Potom on nastavlja da, u takmičarskom duhu, ,,osvaja svet”, te učestvuje na Međunarodnoj naučnoj olimpijadi u indonežanskom gradu Denpasaru (ostrvu Bali), sa kog je poneo srebro! Ovi uspesi ga pokreću da kuje planove o plasiranju na „seniorska“ takmičenja, te počinje da savladava dodatno gradivo…

„Takmičenja su, s jedne strane, najveći test istrajnosti i uloženog rada, ali su s druge strane i odlična prilika za upoznavanje sa decom širom sveta koja dele interesovanja i afinitete slične mojima“.

Izazov nije obeshrabrenje, već motivacija

Same pripreme za takmičenje su veoma iscrpne i procesne. Prvi korak na ovom putu je biranje članova tima koji će na takmičenjima predstavljati Srbiju. Ovaj izbor odvija se pod okriljem Društva fizičara Srbije. Nakon izbora, slede pripreme reprezentacije, koje su prilično intezivne – traju 2 – 3 sedmice; po pet dana sedmično i osam časova dnevno. Samo takmičenje traje nekoliko dana. Kada je u pitanju fizika, takmičenje se deli na teorijski i eksperimentalni deo. 

Bogdan nam u produžetku teksta otkriva svoj recept za uspeh: „Na putu do medalje postavljeni su izazovi i poteškoće. Oni pokreću takmičara da neumorno rade na sebi i unapređuje svoje znanje. Ukoliko pokleknemo pred izazovom – to je znak da treba da uložimo veći trud, te ćemo za određeno vreme uspeti da se izborimo sa istim. Ne odustajte, već dajte najbolje od sebe svakoga dana! Uz dovoljno truda i malo sreće medalja je osvojiva!“

Naučno–istraživački rad je izvor samoostvarenja

Naučno – istraživački rad pomaže mladoj osobi da razvija i otkriva svoje potencijale. U njemu Bogdan nalazi izvore zadovoljstva i samoostvarenja, ali i motivaciju da uvek da svoj maksimum, što rezultira pozitivnim iznenađenjem – uvek postigne više nego što je prvobitno očekivao. Doprinos naučno–istraživačkog rada, čije plodove ubira, želeo bi da se jednog dana preslika u njegov potencijalni doprinos nauci, koji će se manifestovati u vidu neprestanog otkrivanja novog znanja. 

„U prošlosti je jedna darovita osoba mogla sama da izazove veliki pomak u nauci. Danas je taj podvig nemoguć, jer znanje koje imamo daleko prevazilazi mogućnosti jedne osobe“.

Stremljenja i planovi za budućnost

„Oblast nauke koja me najviše intrigira jeste računarska fizika. Ona predstavlja sponu između veoma opštih odgovora koje pruža teorijska fizika i praktičnih problema sa kojima se susrećemo u okviru eksperimentalne fizike. Moj plan je da se više posvetim ovoj oblasti. U predstojećim godinama radiću na svom usavršavanju u smislu fakultetskog školovanja, ali bih, takođe, voleo da se oprobam i u industrijskom i istraživačom okruženju, ukoliko mi se za to ukaže prilika“.

Kvalitet i stručnost predavača ogleda se u nezi radoznalosti kod učenika

Složićemo se svi da je mladom čoveku, učeniku na putu do samoostvarenja u obrazovnom smislu, osim podrške porodice, presudno da nastavnici i profesori osluškuju njegova interesovanja, te ga podstaknu da pronađe oblast koja ga interesuje i u kojoj će potom postići određene rezultate (ovo je primarni zadatak i ključna osobina svakog dobrog predavača). Po Bogdanovom mišljenju, svako dete kada dođe u školu je radoznalo, ali kako bi potrajala radoznalost, neophodna joj je nega. I upravo tada stupaju na scenu učitelji, nastavnici i profesori.

„Moja želja je da se nakon završetka studija vratim u Srbiju, te da i sam postanem predavač, što bi bio vid moje neposredne pomoći budućim generacijama“.

Bogdanov susret s Fondacijom 1%

Bogdan ranije nije čuo za Fondaciju 1%, te je bio prijatno iznenađen podrškom koja mu je, kako kaže, uvek dobrodošla. Ovakav vid priznanja Bogdana je naročito obradovao, jer mu govori da postoji interesovanje za nauku i njenu budućnost u Srbiji. Evidentno je da je kontakt s Fondacijom 1%, pobudio Bogdanovu humanu stranu: „Čime god se u budućnosti budem bavio, učiniću sve što mogu kako bih pomogao mladima u Srbiji kroz rad fondacije, poput ove. Iskreno se nadam da ćete biti u mogućnosti da nastavite sa podrškom budućim generacijama“.

Intervju vodio: Miloš Pešić

Tekst pisala: Dragana Klašnja