Edukativna konferencija za mlade talente

Edukativna konferencija za mlade talente

U organizaciji Fondacije 1% i Fondacije „Registar nacionalnog  internet domena Srbije“ (RNIDS) održana je 15. decembra 2021. godine edukativna konferencija za mlade talente.

Edukativna konferencije je bila namenjena srednjoškolcima, osvajačima medalja na međunarodnim olimpijadama i naučno-istraživačkim takmičenjima u oblasti prirodnih i društvenih nauka,  koji su u okviru projekta Fondacije 1%  „Nagrade mladim talentima za ostvarene rezultate na međunarodnim takmičenjima u 2021. godini“ bili nagrađeni donacijom u iznosu od po 10.000 rsd kao podršku i podsticaj daljem radu i edukaciji. U okviru ovog projekta nagrađeno je 54 srednjoškolaca, koji su na međunarodnim takmičenjima osvojili 99 medalja u ovoj godini.

Važnost doprinosa i podrške u razvoju ovih mladih ljudi uočila je i Fondacija „Registar nacionalnog  internet domena Srbije“ (RNIDS) koja se pridružila projektu nagrađivanja mladih talenata za ostvarene rezultate obezbedivši dodatne donacije u iznosu od po 5.000 rsd za sve njih, a takođe je pokrenula i podržala projekat organizacije edukativne konferencije za te najuspešnije mlade talente.

Edukativna konferencija za mlade talente sastojala se iz dva predavanja:

  • Od ideje do biznisa – gde je predavač bio Vladimir Veličković, autor knjige Biznis bukvar, osnivač više firmi, poslovni konsultant i autor više edukacija u oblasti finansijske pismenosti i preduzetništva.
  • Bezbednost na internetu – gde je predavač bio Žarko Kecić, rukovodilac sektora za informaciono komunikacone tehnologije u RNIDS-u.
Vladimir Veličković
Žarko Kecić

Cilj ove edukativne konferencije bio je da mladim naučnicima, istraživačima i inovatorima omogućimo dodatnu edukaciju u oblastima koje su važne za njihov rad i uzrast i relevantne u odnosu na izazove sa kojima se susreću, kako bi mogli još kvalitetnije da se bave svojim radom i ličnim razvojem.

Na predavanju „Od ideje do biznisa“ imali su prilike da nauče kako da formiraju i razvoju svoje ideje, kako da od njih kreiraju potencijalne proizvode ili usluge, kako da dođu do potencijalnih koristnika i na koje načine mogu doći do sredstava za razvoj svojih ideja i pokretanje startup-a ili biznisa. Ovom temom bilo je obuhvaćene oblasti od inicijalne procene uspeha ideje i početnog projekta, preko strategije, marketinga i monetizacije, do obezbeđivanja kapitala i sprovođenja sistematizacije i skaliranja.

Na predavanju „Bezbednost na internetu”, što je važna tema, s obzirom da i svoje slobodno vreme provode na internetu, ali i često i istraživanja za naučne radove vrše na internetu, polaznici su imali prilike da nauče koji su najčešći rizici koji ih očekuju na internetu na polju lične bezbednosti i bezbednosti podataka, koje su najčešće vrste napada, na koji način su naši podaci izloženi na internetu i kako nastupiti, prepoznati rizike i voditi računa tako da budemo bezbedniji na internetu.

Oba predavanja su bila pre svega orijentisana na praktične primere i deljenja isksutva predavača, kroz diskusiju i razmenu ideja sa polaznicima. Polaznicima predavanja, mladim talentima kojima su specijalnost prirodne i društvene nauke, ove dve teme su bile jako značajne i imali su jako pozitivne fidbekove, s obzirom da nisu imali prilike ili su se retko susretali sa edukacijama u ove dve oblasti, a važne su im kako za razvoj svojih ideja, tako i za poznavanje bezbednosnih izazova interneta, kao okruženja u kojem se često nalaze i provode vreme.

Podršku Edukativnoj konferenciji i mladim talentima u vidu osveženja pružili su i naši prijatelji projekta Coca-Cola HBC Srbija.

Drago nam je da smo kroz organizaciju Edukativne konferencije za mlade talente, mogli da podržimo naše najuspešnije mlade naučnike, istraživače i inovatore i da doprinesemo njihovom dodatnom razvoju i edukaciji u poljima koja su bila pokrivena navedenim predavanjima.

Untitled-design-3