Lazar Stanišić, Milica Pešić i Đorđe Krstić osnovci iz Vlasotinca osvojili prvo mesto na nacionalnom takmičenju u programiranju

Lazar Stanišić, Milica Pešić i Đorđe Krstić

Lazar Stanišić, Milica Pešić i Đorđe Krstić su učenici 5. razreda osnovne škole “8. Oktobar” iz Vlasotinca. Ova mlada i talentovana ekipa je osvojila prvo mesto na nacionalnom takmičenju iz programiranja, koje je održano 12. marta u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Takmičenje je održano u okviru projekta “Škola za 21. vek”. Profesor matematike Djordje Pejčić, ujedno i mentor ovim talentovanim mladim osobama, rekao je da se na pobedničkom projektu radilo naporno u toku cele godine i da se sav taj trud očigledno isplatio, piše Kulturni Centar Vlasotince.

Projekat koji su predstavili je alarmni sistem koji radi po principu strujnog kola. U primeni, svaki put kada bi se vrata otvorila nasilno, alarm bi se uključio. U početku je bilo poteškoća prevazići problem kako pustiti alarm da i dalje radi nakon što se vrata zatvore. Ali ništa što ovi mališani nisu mogli da reše.

“Matematika nam je omiljeni predmet i učenje nam ne pada teško.”

MILICA, ĐORĐE I LAZAR
53529141_808784122808171_8770968185080905728_n

Ali se slažu da je i programiranje jako bitno i podjednako interesantno kada se vidi kako nešto radi u praksi. Iako su pobedili na nacionalnom takmičenju, ova ekipa se već uveliko sprema za regionalno takmičenje na kome će učestvovati zemlje Zapadnog Balkana.

Za više informacija, posetite članak.